AL DENTE aneb Umění dokonalých těstovin, ale i rizot

Už se vám stalo, že jste si uvařili těstoviny, které se na talíři rozpadaly na kaši? Nejspíš vám to zkazilo zážitek z celého jídla. A nebo jste rovnou kapitulovali a vyhodili celou večeři do koše. Pak asi tušíte, proč italští kuchaři tolik lpí na svém “al dente”. V Itálii snad není horšího kuchařského hříchu, než rozvařené těstoviny. Co ale přesně znamená to “al dente” a jak se s tím správně popasovat?
 

Co znamená “al dente”?

 
Není překvapením, že termín “al dente” pochází z italštiny. V překladu znamená “na skus” a označuje ideální konzistenci uvařených těstovin (či rýže), kdy jsou pevné tak akorát “na skus”, ale ne tvrdé nebo snad nedovařené. Říká se, že při jejich skousnutí byste měli cítit lehký odpor nebo příjemnou pružnost v jejich středu.
 
Proto vždy ještě před doporučeným koncem vaření ochutnejte jednu těstovinu či pár zrnek rýže. Jsou ve středu lehce tuhé, ale už necítíte syrovou chuť mouky nebo škrobu? Pak je na čase vypnout sporák!
 

Proč se to “al dente” tolik řeší?

 
“Al dente” není jen o lepší chuti hotového jídla, má i své praktické a dokonce zdravotní důvody. Samozřejmě, že správně uvařené těstoviny budou mít výbornou chuť a lepší texturu. Navíc lépe absorbují omáčky či koření, takže celkový zážitek z jídla bude na úplně jiné úrovni. 
 
Z nutričního pohledu mají těstoviny “al dente” nižší glykemický index, než ty převařené. Trávíme je tedy pomaleji, po jídle se v těle udržuje stabilnější hladina energie a nemáme tak rychle znovu hlad. To vše díky tomu, že struktura škrobu zůstane v nerozvařených těstovinách pevnější a méně rozložená.

Těstoviny uvařené al dente.
 

Jak na “al dente” u těstovin?

 
Uvařit těstoviny “al dente” není žádná raketová věda. Stačí když dodržíte pár jednoduchých pravidel:
 
  1. Základem je vybrat si kvalitní těstoviny, ideálně z poctivé semolinové mouky.
  2. Použijte dostatečné množství vody, kterou nezapomeňte osolit a pohlídejte si, ať mají těstoviny v hrnci dost prostoru.
  3. Dobu vaření vždy přizpůsobte tomu, jaký typ, tvar a velikost těstovin používáte. Začněte je ochutnávat přibližně minutu až dvě před koncem vaření, ať máte jistotu, že vychytáte správný moment.
  4. Pokud těstoviny na závěr mícháte s omáčkou, sceďte je ještě o minutu dříve. Závěrečný krok k ideálnímu “al dente” udělá právě horká omáčka.
✔ FAJNY TIP: U našich těstovin najdete na každém balení doporučené množství vody i dobu vaření přizpůsobenou konkrétnímu druhu.
 

Jak na “al dente” u risotta?

 
U rizot vede cesta k ideálnímu “al dente” trochu jinudy. Stejně jako u těstovin ale platí, že stačí dodržet několik pravidel a nemůže se to nepovést:
 
  1. K vaření vyberte risottovou rýži jako carnaroli, arborio nebo vialone nano.
  2. Před samotným vařením ji krátce orestujte na olivovém oleji.
  3. Vodu nebo vývar přidávejte k rýži postupně a často ji míchejte. Než přidáte další porci vody, vždy nechejte tu předchozí úplně vstřebat.
  4. Uvařit risotto trvá přibližně 20 až 25 minut. Stejně jako u těstovin začněte ale rýži ochutnávat pár minut před koncem vaření. 
  5. Nezapomeňte na finální krok a po uvaření vmíchejte do rizota ještě kousek másla a parmazán, abyste získali proslulou krémovost.
✔ FAJNY TIP: Také na obalu každého z našich rizot najdete podrobný návod i s doporučeným časem. Pokud si nejste jistí, podívejte se na video návod k našemu hříbkovému risottu.

Rizoto uvařené al dente.
 

Pár italský tipů na závěr

 
Při solení vody na těstoviny se nebojte toho, že vám “ujede ruka”. Italové tvrdí, že voda by měla být slaná jako moře, aby těstoviny nebyly mdlé. To se pak dodatečně těžko zachraňuje.
 
Těstoviny nikdy neoplachujte pod vodou! Byla by škoda zbavit je škrobu na povrchu, díky kterému omáčka na těstovinách lépe ulpívá. Buď je rovnou přendejte do omáčky, nebo je scezené zalijte trochou olivového oleje, když je chcete použít později, třeba na studený salát.
 
AL DENTE zní možná jako nedůležitá drobnost, věřte ale, že pozvedne vaše risotta i jídla z těstovin na novou úroveň. Otestuje naše tipy ještě dnes na těstovinách z kvalitní semoliny nebo některém z rizot z našeho e-shopu.
 
Přejeme vám dobrou chuť a fajnový den!