Dovolená na talíři

Aaaaa… už je to tady. Vzduch začíná vonět létem, teplem a dovolenou. Mnoho z nás už se nedočkavě těší, až sbalí kufry, sebe, děti, psa, hračky… a vyrazí na chvíli změnit prostředí. A je úplně jedno, jestli míříme na jih Itálie, na sever k Baltu nebo k Sečské přehradě do středních Čech. Těšíme se zkrátka, že vyměníme tři plus jedničku ve městě za malou chajdu v přírodě. Nebo naši vesnici za pár nocí v hotýlku ve víru jednoho z evropských velkoměst. Každý podle svého gusta.
 
Těšíme se, že si dopřejeme zasloužený odpočinek, spoustu zážitků a samozřejmě plno dobrého jídla. Těšíme se na nové chutě, místní speciality a trochu toho dovolenkového hřešení.
 

Jídlo jako součást letního zážitku

 
Ano, dovolená v zahraničí je i tom, že chceme objevovat a vychutnávat místní gastronomii – pravou italskou pizzu, poctivou španělskou paellu nebo pořádný vídeňský schnitzel. JENOMŽE… buďme k sobě upřímní – každodenní návštěvy restaurací můžou být náročné. Ať už finančně, logisticky nebo psychicky.
 
Výběr z italského menu v místní restauraci - vyhlášené těstoviny Orecchiette.
 
A to poslední, o co stojíme, je zbláznit se na dovolené z věčně hladového manžela, pro kterého je každá porce malá, z věčně protestujících dětí, které odmítají ocenit naservírované lanýže či snahy najít podnik, který by KONEČNĚ vyhovoval všem účastníkům zájezdu.
 

Běžte na to chytře…

 
Stravování na dovolené neznamená, že se vzdáte zážitků z místní kuchyně. Neodříkejte si lokální gastronomii. Je to součást vašeho cestovatelského zážitku. Nikdo se nechce z Řecka vrátit s tím, že nezkusil gyros, musaku ani tzatziki.
 
Dělejte to ale chytře – kombinujte! Přes den si dejte něco dobrého v restauraci nebo na trhu, večer si uvařte jednoduchou, ale chutnou večeři na terase apartmánu. Jeden večer si užijte romantiku v baru na pláži, druhý večer si udělejte vlastní piknik při západu slunce.
 
Nákup zeleniny na italském trhu a piknik s výhledem na moře.
 

Jak si na dovolené uvařit chutně, rychle a beze stresu?

 
Ne, vlastní jídlo opravdu neznamená, že budete jíst buď instantní polévky ze sáčku, nebo že půlku dovolené strávíte v kuchyni místo na pláži. Existují i chutné, rychlé a přitom kvalitní alternativy.
 
Dobrou službu vám pro tyhle případy prokáží naše risotta. Jsou lehká a skladná, nepotřebují ledničku a k přípravě vám postačí jeden hrnec. Zvládnete je uvařit v kuchyňce v apartmánu i v kempu v ešusu. Vše máte připraveno v jednom sáčku, navíc z poctivých surovin, takže kvalitní a chutná večeře je zaručena s minimem úsilí za pár minut.
 

Nevozte dříví do lesa a využijte místní zdroje

 
I když se zrovna do restaurace nechystáte, nebojte se využít lokální obchůdky a trhy. Najdete tam čerstvé produkty v prémiové kvalitě. V Chorvatsku si ke špenátovému rizotu dejte kousek čerstvé ryby, v Řecku ozvláštněte rajčatové rizoto místními olivami a v Itálii vmíchejte do hříbkového rizota parmazán přímo z trhu.
 

Pohodlí bez výčitek

 
Vařit si na dovolené neznamená odříkat si. Znamená to mít na výběr. Přibalte si do kufru dvě nebo tři balení risotta – a buďte připraveni na nečekané situace, s klidem v duši i v žaludku.
 
Vyberte si to pravé rizoto na vaši dovolenou - lehké, skladné a vynikající.
 
Ať už míříte k moři, do hor, na chatu nebo pod stan – přejeme vám dovolenou plnou pohody, dobrodružství, nezapomenutelných zážitků a chutí.
 
A pokud se s námi chcete podělit o vaše vlastní tipy na to, jak se stravujete na dovolené, dejte nám vědět třeba prostřednictvím sociálních sítí – na našem Facebooku nebo Instagramu.