Proč těstoviny potřebují čas aneb Síla pomalého sušení

Těstoviny jsou jako lidé... (Taky už jste si všimli, že milujeme tak trochu polidšťovat těstoviny? Ostatně, naše Nudlová rodinka by mohla vyprávět. Ale pojďme k dnešnímu tématu...) Těstoviny jsou jako lidé – když na ně nespěcháte, ukážou vám své pravé já a možná poodhalí nečekané. 
 
Stres a shon nemá nikdo rád. A rozhodně ne dobré těstoviny. U nás proto dostávají čas! Pomalé sušení při nízké teplotě jim dovolí zachovat si chuť, vůni i svůj charakter. A na talíři se nám – a hlavně vám – za tuto trpělivost odmění dokonalým chuťovým zážitkem
 

Co vlastně znamená pomalé sušení těstovin?

 
Pomalé sušení je tradiční metoda, při které těstoviny schnou při nízké teplotě (okolo 30 až 40 stupňů Celsia) a mají dostatek času (klidně 40 až 50 hodin). Tato tradice vychází z historie, kdy se těstoviny, rozložené na dřevěných roštech, vystavovaly horkému slunci a proudění vlhkého přímořského vzduchu v italských ulicích.
 
Původní sušení těstovin na vzduchu ve slunných italských ulicích.
 
Dnes už samozřejmě najdete jen málo míst, kde byste mohli vidět těstoviny schnout přímo na slunci. Jako malí řemeslní výrobci se ale snažíme tomuto způsobu sušení co nejvíce přiblížit, abychom vám na stůl mohli přinést autentický gastronomický zážitek.
 

Jaké jsou výhody pomalého sušení těstovin?

 
Přestože pomalé sušení vyžaduje hodně času i trpělivosti, výsledek rozhodně stojí za to...
 
  1. JEŠTĚ LEPŠÍ CHUŤ. Pomalé sušení zachovává přirozenou chuť obilí, takže nehrozí, že byste dostali na talíř těstoviny nevýrazné nebo snad úplně mdlé chuti. V kombinaci s kvalitními surovinami (poctivou semolinovou moukou) si naopak vychutnáte pokrm hodný michelinského šéfkuchaře.
  2. JÍDLO PLNÉ ŽIVIN. Díky nižším teplotám se z mouky nevytrácí tolik cenných živin a škroby se přeměňují jen pozvolna. Proto jsou tyto těstoviny přirozenější pro žaludek a lépe stravitelné.
  3. DOKONALÁ TEXTURA. Dostatek času při sušení a souhra nízké teploty a vlhkosti pomáhá těstovinám udržet pevnější strukturu, takže se při vaření jen tak nerozvaří, dobře drží svůj tvar a zachovávají texturu. Asi vás tak nepřekvapí, že bronzové matrice a pomalé sušení jsou dokonalé těstovinové kombo.
  4. TRADICE ŘEMESLA. V neposlední řadě hraje svou roli samozřejmě snaha respektovat tradiční postupy. Každá várka našich těstovin prochází trpělivým procesem (nejen při sušení), protože věříme, že laskavost a poctivý přístup se ukáží přesně tam, kde je to nejvíce potřeba – u vás na talíři.
 
Pomalé sušení těstoviny - semolinových obláčků - na dřevěných roštech.
 
Proč sušíme pomalu my?
 
Ve FAJNE PASTĚ si zakládáme na tom, aby každá naše nudle, vrtule či špageta dostaly dostatek času na to vyrůst (nebo spíš vysušit se) do krásy. Nepospícháme! I při výrobě se necháváme inspirovat italským "dolce vita" a věříme, že chuť i kvalita za to rozhodně stojí
 
Přesvědčit se o tom můžete na vlastní chuťové buňky. Vyberte si některé z našich semolinových těstovin či polévkových nudlí a dopřejte si lahodný oběd rychle a jednoduše. Inspiraci nejen v podobě našich oblíbených receptů najdete na našich sociálních sítích – Facebooku a Instagramu – nebo na našem Youtube kanále.
 
Přejeme vám dobrou chuť a fajnový den!