FAJNY newsletter #3 aneb Nudlová rodinka v hlavní roli

Krásný den z FAJNE PASTY, 
 
ani jsme se nenadáli a rovnýma nohama jsme skočili do kulatého roku 2025. Věříme, že nás všechny čeká FAJNOVÝ rok plný zdraví a radosti, (nejen kulinářských) dobrodružství, nových objevů a výborného jídla. Doufáme, že, stejně jako my ve FAJNE PASTĚ, jste v lednu vykročili pravou, s úsměvem na tváři a zvědaví, co letošek přinese. U nás se máte rozhodně na co těšit, protože zahálka nám nic neříká a fantazie našeho týmu je téměř bezbřehá. 
 
V letošním roce máme v plánu pořádně se obout nejen do výroby (tak jako v předešlých letech), ale také do našeho FAJNEHO newsletteru. Témata plánovaných vydání si zatím necháme jako překvapení, ale už teď Vám můžeme prozradit, na co se můžete v každém jeho díle těšit. 
 
⁉️ Zvídavé duše v něm najdou zajímavosti ze světa výroby těstovin i risott. Již nyní jich jistě pár objevíte v článku o Nudlové rodince. 
🍽️ Pro všechny, které vaření (ne)BAVÍ stejně jako nás, máme připravenou spoustu rychlých a zároveň velmi chutných receptů. Třeba ještě dnes se budete moci zahřát výbornou zeleninovou polévkou.
🧳 A na své si přijdou také všichni, kdo rádi cestují. Těšíme se, že se s Vámi budeme moci podělit o tipy a příběhy, které jsme posbírali na našich cestách nejen Italií. 
📩 Jako odběratelé našeho FAJNEHO newsletteru se samozřejmě dozvíte všechny exkluzivní informace z první ruky - o nových produktech, které vypouštíme do světa, o trzích, na které se chystáme a kde se s Vámi rádi uvidíme. A možná občas práskneme i nějaké to zákulisní info 🤫 
 
Pojďte se s námi začíst do letošního prvního dílu… 
 
Ze světa těstovin: Nudlová rodinka
 
O naší nudlové rodince zcela jistě neslyšíte poprvé. Již na podzim loňského roku jsme představili její dva nejnovější členy, kteří si rychle začali získávat Vaše srdce i stálé místo ve Vašich kuchyních. Kdy taky jindy by se měla nudlová rodinka rozrůstat o novou generaci, než právě před zimou? Vždyť právě teď je jejich čas zahrát si hlavní role na Vašich talířích.
 
Naše nudlová rodinka, to ale nejsou jen polévkové těstoviny. Je to hravá tradice a příběh, který ožije na Vašem talíři. Je to radost z dobrého jídla a chuť objevovat nové kombinace. Je to špetka kreativity, která do Vaší kuchyně přinese vždy něco jedinečného. Nechte se vtáhnout do nudlového příběhu a zjistěte…
 
❓Kdo je ryzí Moravák tělem i duší❓
❓Je možné, že někteří členové mají v krvi trochu slunečné Itálie❓
❓Bez koho by se nudlová rodinka rozhodně neobešla❓
❓A jaké je tajemství jejich pevné struktury a přitom jemné chuti❓
 
nudlova_rodinka
 
Vaření nás (ne)BAVÍ: Minestrone di pasta (aneb Minestrone s mušličkami)
 
Nudlová teorie a příběh naší rodinky je sice zajímavý, ale není nad to otestovat naše polévkové těstoviny v praxi a zahřát se nad talířem dobré polévky. Samozřejmě, že nudle nesmí chybět v žádném pořádném vývaru, ale na domácí vývar má každý z Vás jistě svůj osvědčený recept. My pro Vás proto máme tip na hustou zeleninovou polévku Minestrone di pasta.
 
Jen s pár ingrediencemi za několik minut vyčarujete výbornou polévku, na které si pochutnají děti i dospělí. Jaké těstoviny do polévky zvolíte je jen na Vás. My doporučujeme buď široké nudle a nebo mušličky.
 
Minestrone
 
Co budete k vaření potřebovat?
 
🫒 trochu olivového oleje
🧅 1 větší cibuli
🥕 3 střední mrkve
🥔 4 menší brambory
🫛 200g mraženého hrášku
🧂 špetku soli
 🐚 polévkové těstoviny (my jsme si pro tentokrát vybrali mušličky)
🧀 na závěr trochu parmazánu
🫗 a samozřejmě vodu (my jsme použili 1,5 litru, ale záleží, jak hustou polévku máte rádi)
 
A teď jak na to?
 
Na olivovém oleji si orestujte nadrobno nakrájenou cibulku. Jakmile zezlátne, přidejte k ní mrkev nakrájenou na kolečka a brambory na kostičky. A také hrášek, klidně přímo z mrazáku. Nezapomeňte osolit! Všechno restujte přibližně 5 minut, dokud Vám zelenina krásně neprovoní kuchyni. Pak ji zalijte vodou podle svého gusta. Ničeho se nebojte, vodu můžete vždy dolít i později, kdyby Vám polévka příliš zhoustla. Přikryjte pokličkou a vařte do změknutí zeleniny. Potom rovnou do polévky nasypejte nudle nebo mušličky a pokračujte ve vaření dokud nejsou těstoviny “al dente”. Nezapomeňte polévku ochutnat, případně dosolit nebo přidat vodu. Jakmile jsou těstoviny tak akorát, odstavte polévku z plotny a ještě vmíchejte nastrouhaný parmazán, dodá polévce krásně krémovou chuť. Ale pokud jej zrovna doma nemáte, klidně jej vynechejte. Et voilà… Máte hotovo! Teď už stačí jen naservírovat a vychutnávat.
 
Recept se již brzy objeví i na našem blogu a v podobě videoreceptu také našich sociálních sítích - Facebooku a Instagramu. Vy ale čekat nemusíte a můžete si ho připravit klidně už dnes! A ještě k tomu se stihnete dozásobit nudlema.
 
nudle
 
Prstem po mapě: Trocha pozitivní atmosféry z Itálie
 
Nejspíš Vás nepřekvapí, že naše cesty za hranice vedou nejčastěji do země plné slunce, nekonečného azzurra, vůně cappuccina, sladkého gelata a (jak jinak) té nejlepší pasty. Nejen, že zde mají naše těstoviny část svých kořenů, ale především je to země plná míst, kam se s láskou vracíme a zákoutí, která teprve čekají, až je objevíme.
 
Vydejme se dnes společně prozářit šedivé únorové dny do slunné Itálie a nasát trochu pozitivní atmosféry, alespoň na dálku. Naservírujte si právě uvařenou Minestrone, pohodlně se usaďte a nechte se unést na malou virtuální cestu plnou slunce, vůní a chutí. 
 
Pojďte společně s námi… 
 
italie_1italie_2italie_3
italie_4
 
A nakonec: Kam se teď chystáme?
 
Pokud přece jen cestujete raději reálně, než virtuálně, ale na cestu za hranice se teď úplně necítíte, máme pro Vás perfektní tip na zimní výlet. Přijeďte 22. února na Masopust do Rožnova pod Radhoštěm. Čekají Vás masopustní obchůzky, veselá hudba, bohatý doprovodný program a samozřejmě spoustu dobrého jídla a pití.
 
Tak neváhejte, přijďte se podívat a nezapomeňte se zastavit u nás na stánku pro těstoviny, risotto i koření. Těšíme se na Vás!
 
masopust_2 masopust_1
 
Děkujeme za Vaši přízeň a přejeme Vám fajnové dny,
Tým FAJNE PASTY