5 FAJNYCH vychytávek z italských kuchyní

Itálie láká každým rokem spousty turistů. A ne jen díky nekonečným pobřežím, krásným plážím, proslulým kulturním památkám a historickým městečkům, ale také pro své gastronomické umění. Italská kuchyně má totiž zvláštní kouzlo. I ty nejjednodušší recepty tam chutnají jako luxusní gastronomické speciality. 
 
Pojďte s námi dnes objevit pár vychytávek z italských kuchyní, které Italové považují za samozřejmost, ale v našich kuchyních až tak samozřejmé být nemusí. Drobnosti, které by nás možná nenapadly, možná na ně prostě zapomínáme, ale pomůžou nám jednoduše vylepšit naši těstovinovou gastronomii.
 

1. Olej do vody na těstoviny nepatří

 
Možná už vaše babička vám poradila přidat kapku oleje do vody, ve které vaříte těstoviny. Aby se prý neslepily. Babičky jsou samozřejmě v kuchyni cennými rádkyněmi, v tomhle je ale raději neposlouchejte. Zaprvé olejem spíš plýtváte, protože většina jej zůstane stejně na povrchu a vy jej pak vylijete do dřezu. A zadruhé je ta trocha, co se zachytí na těstovinách spíš na škodu. Omáčka se na olejových těstovinách bude špatně držet, a to je přesný opak toho, o co nám jde především.
 

2. Hodně vody slané jako moře

 
Místo oleje si raději pohlídejte, že používáte dostatek vody v dostatečně velkém hrnci. Těstoviny totiž potřebují svůj prostor. Jedině tak zajistíte, aby se vám neslepily k sobě. Jakmile voda v hrnci vaří, nezapomeňte ji osolit. A nebojte se, že by vám u toho “ujela ruka”. Italové tvrdí, že voda by měla být slaná jako moře. Není totiž nic horšího, než rozvařené těstoviny bez chuti 🙊
 
Vaření těstovin ve vodě slané jako moře a dostatečně velkém hrnci.
 

3. Těstoviny vmíchejte do omáčky ještě před tím, než jsou skutečně hotové

 
O tom proč a jak uvařit těstoviny, aby byly opravdu “al dente” (neboli na skus) už jsme psali. Pokud ale těstoviny dáváte do omáčky, nezapomeňte je přestat vařit ještě tak o minutku až dvě dříve, než jsou skutečně hotové. Závěrečný krok k ideálnímu “al dente” totiž udělá horká omáčka. A vy tak budete mít jistotu, že těstoviny nebudou rozvařené.
 

4. Ke zředění omáčky použijte vodu z těstovin

 
Tento jednoduchý trik už určitě znáte ze spousty našich receptů. Když vám omáčka příliš houstne, přidejte do ní vodu z těstovin, které si vaříte na vedlejší plotničce. Zaprvé ušetříte trochu vody, protože použijete tu, kterou byste později stejně vylili 😁 Ale hlavně tahle voda obsahuje škrob, takže omáčku nejen naředí, ale také hezky zjemní a dodá jí více krémovosti
 

5. Nevyhazujte parmazánové kůrky

 
Pokud už jste vyzkoušeli některý z našich receptů s těstovinami PASTA MISTA, pak pro vás ani tenhle fígl nebude novinkou. Parmazánové kůrky, které my Češi obvykle bez lítosti vyhodíme, mají v italské kuchyni své neodmyslitelné místo. Nakrájené na malé kostičky je přidejte do omáček či hustých zeleninových polévek. Při vaření pěkně změknou a dodají jídlu výraznější chuť a parmazánový šmrnc.
 
A pokud zrovna, když dojíte parmazán, žádnou omáčku ani polévku vařit nechcete, bez obav je dejte do mrazáku. Tam budou po ruce vždy, když je budete potřebovat.
 
Parmazánové kůrky nevyhazujte, hodí se do spousty receptů z těstovin.
 
Až budete příště vařit těstoviny, vzpomeňte si na některý s těchto jednoduchých triků a zkuste to po italsku. Možná zjistíte, že kouzlo jejich kuchyně je blíž, než se zdá ❤️ 
 
A pokud máte nějaké své osvědčené tipy k vaření, budeme rádi, když se s námi o ně podělíte. Třeba prostřednictvím našich sociálních sítí – Facebooku a Instagramu. Zavítat můžete také na náš YouTube kanál, kde už teď najdete spoustu výborných, ale jednoduchých receptů z těstovin.