PASTA MISTA aneb Hravý mix těstovin s tradicí

PASTA MISTA znamená v překladu “namíchané těstoviny” nebo jednoduše “mix těstovin”. Svůj původ mají v neapolských kuchyních, kde se šetřivé hospodyňky rozhodly zužitkovat zbytky různých druhů těstovin, které zůstávaly na dně sáčků. Nevystačily by už na porci pro rodinu, ale co tedy s nimi? Vyhodit je? To by byl hřích!
 
A tak je jednoduše smíchaly dohromady a využily do hustých polévek a jiných vydatných jídel. Nic nepřišlo nazmar! A přitom vznikala vynikající nová, překvapivě chutná jídla, která si v průběhu času našla své čestné místo v italské kuchyni. Zprvu šlo prostě o jednoduchý způsob, jak ušetřit, neplýtvat a využít vše, co dům dal.
 
Uvařené těstoviny PASTA MISTA s hráškem a parmazánem.
 

Z domácí improvizace k silné tradici

 
Z praktického řešení se postupem času stala tradice, která pevně zakotvila v italské gastronomii. Dnes najdete PASTA MISTA v nabídce většiny italských výrobců a v regálech snad každého italského obchodu. Dávno se nejedná o zbytky namíchaných těstovin. Naopak, tvary a velikosti jsou precizně vybírané, aby se všechny druhy v balení rovnoměrně uvařily za stejný čas do požadovaného “al dente”.
 
Zároveň ale neexistuje žádné přesně určené složení těstovin PASTA MISTA. Každý výrobce má své vlastní know-how a míchá si je podle svého. Můžete tak objevit kombinace nejrůznějších druhů těstovin v rozličných množstvích a sami zjistit, že PASTA MISTA jsou hravé, plné kontrastů a nikdy úplně stejné. I v tom spočívá jejich kouzlo.
 

Proč jsme se rozhodli pro FAJNE PASTA MISTA?

 
Při našich toulkách Itálií často a rádi zkoušíme nové věci. Nejinak tomu bylo s těstovinami PASTA MISTA. V restauracích nás nadchly kombinace chutí a tato jídla jsme si zamilovali. Z každého výletu jsme si pak vozili další a další balíčky PASTA MISTA, abychom si je mohli vařit i doma. Až přišlo rozhodnutí, že si je přece nemusíme vozit z Itálie, když si můžeme vyrobit naše vlastní.
 
Novinka - těstoviny PASTA MISTA - k zakoupení na www.efajnapasta.cz
 
Není pochyb o tom, že tento druh je v Česku zatím spíš neznámý. A může dokonce vzbuzovat trochu nedůvěry a opatrnosti. “Co to jako je, smíchané těstoviny? To jsou snad nějaké zbytky, ne?” Opak je ale pravdou! Tyto těstoviny mají hodně co nabídnout a jsme si jistí, že až pár receptů vyzkoušíte, zamilujete si je stejně jako my.
 

A proč si PASTA MISTA zamilujete i vy?

 
Jídla, která Italové vaří z PASTA MISTA jsou velmi oblíbená především v chladném podzimním a zimním období. A buďme k sobě upřímní, těch studených pošmourných dní u nás v Česku nemáme zrovna málo.
 
Tyto těstoviny se navíc velmi často a dobře kombinují (i když možná trochu překvapivě) s potravinami, které my Češi milujeme. Třeba s bramborami, luštěninami jako fazole nebo košťálovinami jako zelí, květák či brokolice. Ač původem z Itálie, tato jídla se tak perfektně hodí přímo do našich českých kuchyní.
 
A co je nejlepší? Zdravé jídlo plné zeleniny si připravíte rychle, jednoduše a v jedné pánvi. Žádné zbytečně špinavé nádobí, žádné slévání vody z těstovin. Jen jedna pánev, spousta zeleniny a PASTA MISTA. Jednodušší už to být nemůže!
 
E-kuchařka plná receptů s těstovinami PASTA MISTA - ke stažení zdarma.
 
A nemusíte se bát. Recepty, které najdete třeba v naší FAJNE KUCHAŘCE, a které budou postupně přibývat i na našem blogu, jsme doladili do našeho českého prostředí. I když mají svůj původ v italské kuchyni, můžete si být jisti, že v nich najdete jen suroviny, které jsou lehce dostupné a vlastně velmi běžné i u nás.
 
PASTA MISTA je přesně ten druh těstovin, který vám připomene, že i z obyčejných surovin mohou vzniknout neobyčejná jídla. Stačí otevřít spíž, zjistit, co máte zrovna doma a pustit se do vaření.