FAJNY newsletter #4 aneb Jaro na jídelním lístku

Krásný den z FAJNE PASTY, 
 
jaro už se právem přihlásilo o své slovo a teplé sluneční paprsky dávají zimě jasně najevo, že její sezóna je jednoznačně u konce. Přichází čas schovat tlusté svetry a zimní kabáty na dno skříně, vyměnit teplé boty za jarní kecky a zkrátka odlehčit nejen v šatníku, ale možná také v kuchyni. 
 
Přestože my máme rádi každé roční období a není pochyb o tom, že i zima má své kouzlo, na jaro se každý rok těšíme. Slunečné dny přinášejí spoustu pozitivní energie. Společně s přírodou se probouzí i naše mysl a otevírá se novým nápadům. Prodlužující se dny lákají k tomu strávit více času na čerstvém vzduchu, nechat se hřát jarními paprsky a načerpat po zimě trochu toho "déčka". Po šedivé zimě přináší jaro čas barev a svěžích chutí, novou vitalitu, touhu objevovat a zkoušet nové věci.
 
A stejně barevné bude i jarní vydání FAJNEHO newsletteru! Co v něm najdete?
 
🪆 Seznámíte se s Nonnou Semolou, která Vám odkryje tajemství semolinové mouky v těstovinách.
🍝 Máme pro Vás rychlo-recept na vynikající jídlo do jarních dnů.
🛣️ Prozradíme Vám naše tajné tipy na dvě neprávem opomíjená městečka v severní Itálii – ideální destinace pro kratší jarní dovču.
🌞 Dozvíte se, na které trhy se chystáme v nejbližších týdnech (možná i s Nudlovou rodinkou).
🎁 A na závěr pro Vás máme malé překvapení 🤗
 
Tak s námi pojďte objevovat… 
 
Ze světa těstovin: Nonna Semola
 
Co, nebo spíš kdo, stojí za souhrou bohaté chuti, lákavého vzhledu a jedinečné struktury většiny našich těstovin? Seznamte se s Nonnou Semolou – babičkou naší Nudlové rodinky, se kterou se sice setkáte jen zřídka, přesto jistě zanechá silný a nezapomenutelný dojem. Většinou stojí v pozadí, nenápadná, ale zásadní. Tichá strážkyně tradice, která nepotřebuje být vidět, aby byla tím nejdůležitějším pojítkem nejen Nudlové rodinky, ale celé FAJNÉ těstovinové dynastie. Její příběh je stejně fascinující jako tajemství semolinové mouky v těstovinách. Objevte kouzlo této vznešené dámy a zjistěte…
 
❓Kde se zrodil jedinečný charakter Nonny Semoly❓
❓Čím to je, že na první pohled poznáte, že tohle nebude “jen tak nějaká mouka”❓
❓Co se skrývá za jejím přísným pohledem a odměřeným chováním❓
❓A kde všude ji u nás můžete najít❓
 
Babička Nonna Semola v obilném poli - tichá strážkyně tradice
 
Vaření nás ne(BAVÍ): Tagliatelle s tuňákem a rajčátky
 
Pokud máte chuť otestovat semolinové těstoviny rovnou v praxi, máme pro vás rychlý a jednoduchý recept. Tohle jídlo se svou lehkostí perfektně hodí nejen k jarním dnům, ale je také skvělou záchranou ve chvílích, kdy nevíte, co vařit a nemáte moc času. Všechny suroviny můžete mít vždy po ruce – bez obav je totiž můžete nechat uskladněné ve spíži klidně i několik měsíců. Garantujeme vám však, že až tenhle recept vyzkoušíte, tak dlouho tam stejně nevydrží 😁 
 
Budete potřebovat…
 
🐟 tuňáka v konzervě (150–200g)
🍅 drcená rajčata, v konzervě (400g)
🧅 malou cibuli
🫒 olivový olej
🧂 sůl a pepř
🌿 provensálské bylinky (nebo jiné, které máte zrovna po ruce)
 
A jdeme na to!
 
Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli nakrájenou na kostičky (nebo na tenké měsíčky – podle toho, jak to máte rádi). Z tuňáka slijte šťávu nebo olej, ve kterém je naložený, a jakmile je cibulka dozlatova, přidejte ho na pánev společně s bylinkami. Zlehka orestujte a přidejte drcená rajčata (může být i rajčatová passata). Vše povařte přibližně 10 minut. Pak přidejte trošku pepře a soli – podle chuti. Jakmile se omáčka blíží k závěru, dejte se do vaření těstovin (nezapomeňte, že omáčka vždy čeká na těstoviny ☝️). Pokud omáčka příliš houstne, přidejte trochu vody z těstovin, aby se vám nepřipálila. Uvařené těstoviny nakonec přidejte do omáčky, dobře promíchejte a s láskou podávejte 💚
 
Výborné tagliatelle s tuňákem a rajčátky
 
Recept se brzy objeví také na našem blogu. Vy ale samozřejmě čekat nemusíte a můžete si ho připravit klidně hned! (Nebo až dočtete tenhle newsletter 😊) A jestli Vám zachutná, dejte nám vědět třeba prostřednictvím našich sociálních sítí – Facebooku nebo Instagramu – a do spíže si nezapomeňte doplnit zásobu těstovin, ať jste připraveni zase na příště.

Tagliatelle semolinové nebo s medvědím česnekem
 
Prstem po mapě: Do Itálie na pár dní?
 
Už se poohlížíte po letní dovolené, nebo jste ještě neodložili lyže? Možná už jste se se zimou rozloučili, jenomže do léta je to ještě daleko. Přestože byste rádi na chvíli vypnuli a načerpali trochu energie a přímořského vzduchu do plic, říkáte si, že si teď nemůžete dovolit odjet pryč na moc dlouho. Věděli jste ale, že Itálie neznamená nutně ujet 2 000 kilometrů až na jih? Máme pro vás dva tipy na neprávem opomíjené skvosty severní Itálie – místa, která jsme objevili úplnou náhodou, zamilovali si je a teď se do nich pravidelně vracíme – města Udine a Chioggia.
 
Město Udine je pro nás dnes výchozím bodem snad každé cesty po Itálii. Přitom dříve jsme ho jen míjeli, asi jako většina turistů mířících na jih. Nedělejte stejnou chybu a sami se přesvědčte, že tohle město má co nabídnout. 
 
Najdete tady krásné historické centrum s náměstím Piazza della Libertà, které bývá označováno za jedno z nejhezčích náměstí severní Itálie. Jeho dominantou je Loggia di San Giovanni s charakteristickou hodinovou věží, na jejímž vrcholu dvě bronzové postavy odbíjejí čas. Nad městem se týčí hrad Castello di Udine, odkud je nádherný výhled na Alpy.
 
Město Udine -  Piazza della Libertà & Loggia di San Giovanni, Castello di Udine s výhledem na Alpy
 
Když z Česka vyjedete zrána, večeřet už můžete jednu z místních gastronomických specialit – třeba v naší oblíbené restauraci Alle due Palme s úžasnou atmosférou. Rozhodně si nenechte ujít místní pizzu neapolského typu. A náš tajný tip pro odvážlivce? Zkuste třeba pizzu Siamo fuori di testa (necháme Vás, ať si to přeložíte raději sami 🤭). 
 
Doporučujeme neminout ani malý bar Osterya Pura Follia, kde se zastavte na výbornou kávičku nebo třeba sklenku něčeho ostřejšího 😊 Má dokonale rozvernou atmosféru a perfektní otevírací dobu – "Otevírám… když přijdu. Zavírám… když jdou všichni domů." 
 
Město Udine - restaurace Alle due Palme a místní gastronomické speciality, rozverný bar Osterya Pura Follia se speciální otvírací dobou
 
Když budete z Udine pokračovat jižně kolem pobřeží, zhruba za dvě hodinky dojedete do krásného historického rybářského městečka Chioggia. My jsme tyhle "malé Benátky" objevili v době, kdy jsme se rozhodli pro výrobu risot a hledali jsme dodavatele rýže z oblasti Pádské nížiny.
 
Projdete se tady kolem tolik charakteristických kanálů, přes nespočet mostů a skrz úzké uličky, kde není nouze o kouzelné restaurace a bary. Na své si zde přijdou hlavně milovníci plodů moře, které jsou tady základem každého jídelního lístku.
 
Město Chioggia - rybářské městečko s charakteristickými kanály i nespočtem restaurací se specialitami z mořských plodů
 
Vřele doporučujeme neopomenout ani přilehlou pobřežní část města – přímořské letovisko Sottomarina – známou svými dlouhými písečnými plážemi vyzývajícími k odpočinku na břehu Jaderského moře. Úplně na konci najdete krásné dlouhé molo jako stvořené pro procházku do moře suchou nohou.
 
Přímořské letovisko Sottomarina - krásné dlouhé molo a písečné pláže lákající k odpočinku
 
Ať už se vydáte do vnitrozemského Udine s nádechem historie a dechberoucími výhledy na Alpy, nebo do přímořské Chioggie s atmosférou Benátek, rozhodně Vás čeká milé překvapení. Věříme, že si zde vychutnáte Itálii plnými doušky, jen v pomalejším tempu a bez davů zahraničních turistů… Už balíte? 
 
A nakonec: Nudlová rodinka "NAŽIVO"
 
Naše Nudlová rodinka už dávno není žádným tajemstvím. V zimě dobývala žebříčky prodejů na eshopu a zaslouženě si užívá své místo na výsluní. Věděli jste ale, že se všemi jejími členy se můžete potkat i "naživo"? Ti, kteří v únoru zavítali na Masopust do Rožnova pod Radhoštěm, už měli tu čest 😊 Celá rodinka se tam s nadšením nahrnula, pózovala v našem stánku a bedlivě dohlížela na to, jestli si do svých nákupů přidáváte dost nudlí.
 
Nudlová rodinka "naživo" na únorovém Masopustu v Rožnově pod Radhoštěm
 
A protože si účast na trhu náramně užili, rozhodli jsme se vzít je s sebou ještě na pár dalších. Uvidíme, na kolika se nakonec objeví – někde určitě nebudou chybět, jinde si možná dají oraz. Jsou trošku nevypočitatelní 😁 My se každopádně v dubnu chystáme hned na dva trhy a v květnu rovnou na tři:
 
🚜 v sobotu 12. dubna opět zavítáme na Novoměstské farmářské trhy ‍
🏰 a v neděli 13. dubna se přesuneme na Farmářské a řemeslné trhy do Doudleb nad Orlicí 
🧑‍🌾 v neděli 11. května se těšíme na Bystřické selské trhy 
🌱 v sobotu 17. května nás najdete na Žďárských farmářských trzích 
🏰 a hned v neděli 18. května budeme zase na zámku v Doudlebách nad Orlicí 
 
Přijďte si k nám pro výborné těstoviny, risotto nebo koření. Těšíme se na Vás!
 
Ale pozor! Pro dnešek to ještě není všechno. Máme pro Vás totiž malé překvapení 🎁 
 
Možná si říkáte, že byste se taky rádi potkali s Nudlovou rodinkou "naživo", jenomže Vám to zrovna na žádný z jarních trhů nevyjde. A kdo ví, co bude dělat Nudlová rodinka v létě, že? (Třeba budou spát zimním spánkem 🤷) 
 
Máme pro Vás skvělou zprávu! Nudlovou rodinku teď můžete mít přímo u Vás doma. A ještě si společně se svými dětmi užijete spoustu kreativní zábavy.
 
Budete potřebovat jen nůžky ✂️, lepidlo nebo lepicí pásku, trochu času ⏳(jedno takové deštivé odpoledne bude určitě stačit) a samozřejmě naše nudle nebo mušličky. Pak už je jen na Vás, na kolik kreativity máte náladu. Vystřihovánku v barevné verzi máme pro všechny, kteří chtějí mít Nudlovou rodinku přesně takovou jako v originále. A tu ve verzi k vybarvení pro ty, kteří milují omalovánky a třeba si ji chtějí upravit do svých oblíbených barev (a nebo zabavit děti na delší dobu 🤭).
 
Vystřihovánka a omalovánka Nudlové rodinky "naživo"
 
Chcete se bavit s Nudlovou rodinkou? Stačí odpovědět na tento e-mail zprávou "Chci Nudlovou rodinku" a připsat, zda ji chcete jen k vystřižení nebo i k vybarvení. Podklady Vám brzy přistanou v emailu a můžete začít tvořit 😊 Tak si o ni hned napište!
 
Děkujeme za Vaši přízeň a přejeme Vám fajnové dny,
Tým FAJNE PASTY